ZAMERANÉ NA ČIERNE BODKY: AKO SA ICH ELEGANTNE ZBAVIT?

Čierne bodky sú postrachom mnohých žien. Ako sa s nimi vysporiadať, keď nám začínajú uberať na kráse?

Takmer každá žena nájde na svojej tvári nejakú menšiu alebo väčšiu nedokonalosť, s ktorou by sa s radosťou rozlúčila. Jednou takou estetickou nepríjemnosťou sú čierne bodky, ktoré síce nie sú pre zdravie pleti nijak nebezpečné, avšak je nutné podotknúť, že ženám oprávnene vadia – a to najmä vtedy, keď sú veľké a výrazné. Pokiaľ čierne bodky trápia aj vás, určite neprehliadnite náš manuál plný rád a trikov, ktoré vás zbavia nevzhľadných hrboľčekov raz a navždy.

Čo sú čierne bodky?

Čierne bodky sú v podstate malé hrboľčeky, ktoré sa na pokožke objavujú v dôsledku upchatých vlasových folikulov a často bývajú miernym prejavom akné. Prezývku čierne si vyslúžili najmä preto, že ich povrch vyzerá tmavo až čierno. Objaviť sa môžu nie len na tvári v zónach, kde dochádza k väčšej produkcii mazu, ale tiež na iných častiach tela, ako je chrbát, krk, hrudník, paže či ramená.

Kvôli farbe sú čierne bodky na koži ľahko rozpoznateľné. Sú mierne vystúpené a nijako bolestivé. Pokiaľ ale dôjde k napadnutiu vlasového folikulu baktériami, aj čierne bodky sa môžu zapáliť, začervenať a stať sa bolestivou záležitosťou. Dosť často je v takom prípade na mieste aj návšteva dermatológa.

Čo čierne bodky spôsobuje?

Čierne bodky sa tvoria len vtedy, pokiaľ a otvory vo vlasových folikulách upchajú a vytvorí sa zátka. Každý taký folikul má totiž svoju vlastnú žliazu, skrz ktorú dochádza k prirodzenej produkcii mazu (odborne nazvané ako sebum). Jeho úlohou je udržiavať pokožku jemnú, hydratovanú a mladistvú. Problém ale nastáva v momente, kedy sa odumreté kožné bunky a mastnota začnú zhlukovať do kožného folikulu. Na základe toho sa môže vytvoriť biely uzatvorený hrboľček v podobe komedónu alebo naopak čierny otvorený hrboľček (teda čierne bodka), ktorý vplyvom vzduchu a zbieranie okolitých nečistôt získava tmavší odtieň. Čo však najčastejšie čierne bodky spôsobuje?

  • Nadbytočná produkcia kožnho mazu
  • Hromadenie baktérií Propionibacterium acnes na koži
  • Podráždenie vlasových folikulov
  • Znížená schopnosť vylučovania odumretých kožných buniek
  • Hormonálne zmeny, ktoré spôsobujú zvýšenú produkciu mazu okolo dospievania, počas menštruácie alebo pri užívaniu antikoncepcie
  • Užívanie niektorých liekov, ako sú kortikosteroidy, lithium alebo androgény

Podľa odborníkov za čiernymi bodkami stojí aj životný štýl. Je totiž zrejmé, že to, čo pijete alebo jete, má nemalý vplyv na samotné akné, ale aj produkciu kožného mazu a tým pádom tvorbu čiernych bodiek. V súvislosti s ich vznikom môžu hrať veľkú úlohu údajne mliečne výrobky alebo potraviny zvyšujúce hladinu cukru v krvi. Jedná sa však len o domnienku, ktorú odborníci podrobujú ďalším výskumom.

Ako čiernym bodkám účinne predchádzať?

Vôbec najlepšie je vždy urobiť rad efektívnych opatrení, ktoré pomôžu eliminovať vznik čiernych bodiek. A práve včasná prevencia a správny prístup k starostlivosti o pleť je naprostým základom. Aké rituály nedajú čiernym bodkám žiadnu šancu?

  • Pravidelné čistenie – umyte si tvár vždy, keď sa zobudíte a kým pôjdete spať, aby ste odstránili všetok nahromadený maz. Tvár si tiež opláchnite po každej konzumácii mastných potravín, ktoré môžu prispieť k upchatiu porov a tvorbe čiernych bodiek. Ale pozor, častejšie umývanie môže dráždiť pokožku a umocniť rozvoj akné. Pre umývanie pleti využívajte jemné čistiace prípravky, pri čom k dostaniu sú tiež produkty s antibakteriálnou zložkou, ktorá ničí baktérie vyvolávajúce akné. Pokiaľ zároveň trpíte na veľmi mastné vlasy, umývajte ich o niečo častejšie. Bolo preukázané, že vlasový maz prispieva k upchávaniu porov na tvári.
  • Jemné vytláčanie – tu naozaj pozor, aby nedošlo k zaneseniu baktérií a rozvoji zápalu. Vždy sa uistite, že máte čisté ruky a oblasť s čiernymi bodkami starostlivo očistite – odličovacím prípravkom alebo jemnou pleťovou dezinfekciou. Jemným vytláčaním sa snažte zbaviť čiernych bodiek. Potom pleť znova očistite a naneste ideálne prípravok so sťahujúcimi účinkami, ktoré vyčistený por pekne uaztvoria.
  • Používajte prípravky bez obsahu oleja – to je naprostý základ. Vybrať si bezolejovú kozmetiku, ktorá nemá komedogénne vlastnosti. Akýkoľvek produkt obsahujúci olej totiž môže viesť k tvorbe čiernych bodiek. Pleť preto ošetrujte ľahčími prípravkami s väčším obsahom vody, ktoré sa do pokožky dobre vstrebávajú.
  • Stavte na exfoliačné prípravky pleťové masky či peelingy, konjakové hubky (ideálne čierne, s obsahom bambusového uhlia) sú pre boj s čiernymi bodkami a prevenciou proti nim naprosto ideálne. Ľahko sa totiž odstránia odumreté kožné bunky aj nežiadúci maz z tváre, čím sa zníži pravdepodobnosť vzniku čiernych bodiek.

Ako dať čiernym bodkám navždy zbohom?

Možností, ako sa navždy zbaviť čiernych bodiek, je celý rad. Jednou z možností sú procedúry v kozmetických štúdiách, medzi ktoré radíme:

  • Mikrodermabráziu – ošetrenie za pomoci špeciálneho nástroja, ktorý brúsi horné vrstvy kože a tým odstraňuje upchávky spôsobujúce čierne bodky.
  • Chemický peeling – zbavuje pokožku odumretých buniek a odstraňuje mazové zátky za pomoci roztoku s obsahom kyselín. Postupom času sa horná vrstva jednoducho odlúpne.
  • Laserová a svetelná terapia – využívajú drobné paprsky intenzívneho svetla na zníženie produkcie mazu a likvidáciu baktérií. Paprsky zasahujú pod povrch pokožky, čím liečia čierne bodky aj akné, bez toho, aby poškodili vrchnú vrstvu pokožky.
  • Ručné odstránenie – pre odstránenie zátky sa používa špeciálny extraktor s guľatou smyčkou. Potom, čo sa v zátke vytvorí malý otvor, odborník zatlačí na extraktor, čím odstráni upchaté pory.

Zaujímavosť: Čierne bodky sa však dajú veľmi dobre eliminovať liekmi na predpis, ktoré obsahujú vitamín A. Ten bráni tvorbe zátky vo vlasových folikulách a podporuje rýchlejšiu výmenu buniek. Aplikujú sa priamo na kožu a môžu obsahovať tretinoin, tazaroten alebo adapalen. Dostupných liekov je však celý rad. Presnú liečbu vždy navrhuje priamo dermatológ.

 

ZDROJE:

https://www.healthline.com/health/blackheads