TÝŽDEŇ KOZMETICKÝCH POMÔCOK V AKCII.

VIANOČNÁ INŠPIRÁCIA: ZDRAVÉ PEČENIE ZO STÉVIE

Osláviť Vianoce môžete zdravo a bez výčitok vďaka pozoruhodnej rastline menom stévia.

Vianočná inšpirácia: Zdravé pečenie zo stévie

Rok utiekol ako voda a vianočné sviatky sú za dverami – najkúzelnejšie obdobie v roku, sviatky rodinnej pohody, pokoja, radosti a samozrejme sviatočného stolu plného dobrôt. Pre väčšinu žien je advent časom príprav, upratovania a pripomienka, že je najvyšší čas pomaly sa pustiť do pečenia vianočného pečiva. K Vianociam sa viac než k akémukoľvek inému ročnému obdobiu viaže veľa tradícií a zvykov. Platí to aj pre pečenie vianočného pečiva. V mnohých rodinách sa dedia recepty zo ženy na ženu aj po niekoľko generácií. Je však nutné podotknúť, že naše babičky a prababičky si príliš nepotrpeli na zdravú výživu. V dôsledku toho je naša populácia ohrozená obezitou, vysokým krvným tlakom a ďalšími ťažkosťami spôsobenými nezdravým stravovaním. A tak je možno ten správny čas skúsiť vianočné pečenie trošku inak. Ak patríte k moderným ženám, ktoré si chcú udržať zdravý životný štýl aj počas sviatkov alebo máte v svojom okolí diabetika, isto oceníte naše tipy na vianočné pečenie zo stévie.

Čo je stévia?

Stévia sladká (známa tiež ako stévia cukrová alebo pod názvom „sladká tráva“) je subtropická, svetlomilná rastlina pôvodom z Južnej a Strednej Ameriky. Dorastá do výšky až jedného metra a už na prvý pohľad zaujme svojimi svetlozelenými lístkami a drobnými bielymi kvetmi. Ako už jej názov napovedá, má stévia pozoruhodnú sladkú chuť a je veľmi obľúbenou rastlinou nie len v kuchyni ako prísada do dezertov, nápojov a jedál, ale tiež pre svoje liečivé účinky. Vyznačuje sa najvyššou kvalitou steviolglykosidov prírodného pôvodu a svojou všestrannou využiteľnosťou.

Prečo by stévia nemala chýbať vo vašej kuchyni?

Stévia je považovaná za najzdravšie sladidlo, ktoré je nekalorickou náhradou cukru a prírodnou alternatívou umelých sladidiel. Práve pre svoju unikátnu sladkú chuť je stévia pestovaná a zberaná predovšetkým na účely výroby prírodného sladidla. Listy stévie obsahujú sladko chutnajúce látky, tzv. steviolglykosidy, ktoré majú približne 300x vyššiu sladivosť než cukor, preto je pri jej používaní treba myslieť na poučenie, že menej je niekedy viac. Oproti cukru nemá stévia žiaden preukázateľný negatívny účinok na ľudské zdravie, neprispieva k tvorbe zubného kazu a taktiež neobsahuje žiadne kalórie. Bolo preukázané, že stévia môže zvyšovať produkciu inzulínu, čím napomáha k znižovaniu prejavov cukrovky a jej metabolických prejavov.. Pre svoju nízkokalorickú hodnotu je stévia používaná najčastejšie ako náhradné prírodné sladidlo pre diabetikov, kardiakov, obéznych ľudí a pre osoby trpiace nadmernou kazivosťou zubov. Práve pre tieto pozoruhodné vlastnosti je stévia skvelou alternatívou pri pečení, ak si chcete udržať svoj zdravý životný štýl.

Stévia sladká je spravidla k dostaniu hneď v niekoľkých rôznych formách. Na osladenie nápojov môžete využiť Steviola tablety v dávkovači. Pri pečení vianočného pečiva však najviac oceníte sypkú a tekutú variantu. Vybrať si môžeme buď tekuté sladidlo Steviola alebo sypký prášok Steviola, ktorý aj svojou konzistenciou lepšie nahradí cukor.

Sladké maškrtenie bez výčitok

Okrem bežného využitia (ako zdravú alternatívu iných sladidiel do nápojov) môžeme stéviu rozmanito využiť aj pri príprave pokrmov, a zvlášť potom pri pečení vianočného pečiva, ktoré budete môcť bez obáv ponúknuť deťom, diabetikom aj kamarátkam, ktoré si potrpia na zdravú výživu, Vianoce sú vo väčšine domácností sviatkami maškrtenia a ochutnávania všemožných dobôt. Pokiaľ sa snažíte celý rok držať zdravého životného štýlu, bola by škoda sa ho počas adventu vzdať. Môžete však svojej rodine dať lepšiu, zdravšiu a chutnejšiu alternatívu vianočných dobrôt vďaka pozoruhodnej rastline menom stévia.

Receptov na pečenie zo stévie je všade plno a možnosti sú takmer neobmedzené. Nemusíte mať preto strach, že by sa tohtoročné Vianoce obišli bez vanilkových rohlíčkov, lineckých koliesok, vianočky či kokosiek. Pripravili sme pre vás tie najlepšie vianočné recepty na pečenie pečiva so stévie.

Zdravé vanilkové rohlíčky

Aké by to boli Vianoce bez tradičných vanilkových rohlíčkov? Ak chcete tohto roku maškrtiť bez výčitiek, skúste vanilkové rohlíčky podľa nášho zdravého recepru.

Budete potrebovať:

  • 12 kvapiek tekutého sladidla Stévia
  • 50 g vanilkového cukru light na obalenie
  • 210 g bio hladkej múky
  • 110 bio masla
  • 40 g mletých lieskových bio orieškov
  • 1 žĺtko z bio vajca

Postup prípravy:

Múku zmiešajte s mletými orieškami, potom pridajte zmäknuté, pokrájané maslo, stéviu a žĺtko. Hnetením spojte ingrediencie v hladké cesto. Potom z neho tvarujte malé rohlíčky, ktoré dajte piecť na cca 10 minút v stredne vyhriatej rúre – doružova.

Vianočné kokosky bez cukru

Naše vianočné kokosky sa od tých klasických líšia najmä tým, že sú úplne bez cukru, ale napriek tomu sladké, chutné a navyše plné zdravých tukov.

Budete potrebovať:

  • ¼ hrnčeka madľovej múky
  • ½ hrnčeka strúhaného kokosu
  • stévia v prášku podľa chuti na osladenie
  • 1 lyžica vanilkového extraktu
  • 1 lyžica kokosového oleja
  • 3 bielka

Postup prípravy:

V miske zmiešame madľovú múku, kokos a stéviu. V kastróliku rozpustíme olej, zmiešame s vanilkou a vlejeme do suchej zmesi. Bielky vyšľaháme do tuha a opatrne ich vmiešame k pripravenému cestu. Lyžicou tvoríme malé bochníky na plech vyložený pečiacim papierom a pečieme v predhriatej rúre na 200°C približne 8 minút. Po zružovení vytiahneme kokosky z rúry a musíme ich nechať vychladnúť, kým ich budeme môcť naskladať na tácku či do krabičky.

Linecké pečivo pre diabetikov

Linecké zlepované kolieska sú nepostrádateľnou súčasťou Vianoc. Vďaka pečeniu zo stévie si túto vianočnú dobrotu môžu dopriať aj diabetici.

Budete potrebovať:

  • 200 g hladkej múky (môže byť bio)
  • 50 g sójovej múky
  • 150 g masla
  • 100 g sladidla alebo štvrť lyžičky stévie
  • 2 žĺtka
  • kôra z jedného citrónu
  • marmeláda pre diabetikov

Postup prípravy:

Obe múky zmiešame so zmäknutým maslom, sladidlom, žĺtkami a citrónovou kôrou a dôkladne vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme aspoň 3 hodiny v chladničke odpočinúť. Idálne však cez noc. Z uležaného cesta potom váľame na doske placku a vykrajujeme z nej ľubovoľné tvary. Vykrojené počeivo pečieme v rúre na 200°C dokiaľ nie je zlaté. Vychladnuté pečivo mažeme DIA marmeládou a zlepujeme. Potom ich necháme aspoň týždeň odležať v chlade v krabici.

Nepečené guľky so stéviou

Jednoduché a rýchle kokosové guličky plné zdravých tukov urobia radosť všetkým stravníkom, ktorý k vám tohto roku na Vianoce zavítajú.

Budete potrebovať:

  • 50 g masla
  • 50 g kokosového oleja
  • 50 g mletých mandlí
  • 50 g lúpaných mandlí v celku
  • 70 g mletých vlašských orechov
  • 6 lyžíc kvalitného kakaa (najlepšie holandského)
  • rumová aróma
  • stévia múčka
  • med
  • 100 g strúhaného kokosu

Postup prípravy:

Všetky ingrediencie (okrem kokosu, ktorého pridáme len malé množstvo a zvyšok si necháme na obalenie guličiek) zmiešame v hmotu. Cesto necháme v chladničke trochu zatuhnúť a potom tvarujeme guličky s mandľou vnútri, ktoré následne obaľujeme v strúhanom kokose. Potom už len stačí guličky pekne naaranžovať na tácku.