Využite akciu na ETANI pleťové séra za 23,99€

PERUÁNSKA MACA HORSKÁ A JEJ ÚČINKY NA ĽUDSKÝ ORGANIZMUS

Všetky tieto termíny popisujú rovnakú rastlinu. Prečo je Maca tak obľúbená a aké má účinky?

Čo je peruánska maca?

Maca (Lepidium meyenii) je rastlina, ktorej koreň sa konzumuje ako potravina a používa sa na lekárske účely. Rastie výlučne v nadmorskej výške 4.000 a 4.500 v centrálnych peruánskych Andách, najme na Junin plošine a používa sa tradične na zvýšenie plodnosti. Je to jediná jedlá zelenina, ktorá rastie v takýchto výškach.

Maca je tiež známa ako „peruánsky ženšen“ (hoci nepatrí do rodiny ženšenu) alebo „peruánska viagra“. Priezviská si získala vďaka tomu, že sa používa ako obľúbený prostriedok na zvýšenie vytrvalosti, energie a sexuálnej funkcie. Zvyčajne sa používa ako pilulka, tekutý extrakt alebo prášok.

Na základe vykonaných výskumov a štúdií z roku 2008 vedci zistili, že maca môže pomôcť zmierniť sexuálne dysfunkcie prirodzeným zvýšením serotoninu v organizme. Do štúdie bolo zapojených 20 ľudí s depresiou, ktorí trpeli sexuálnou dysfunkciou spôsobenou týmito príznakmi. Výsledky ukázali, že maca môže zvýšiť nárast sexuálneho libida. Už viac ako 2000 rokov používajú Inkovia tento koreň ako zdroj energie, výživy a starostlivosti. Koreň macy sa považuje za „adaptogén“, ktorý pomáha čeliť stresu a upravuje tok endokrinného systému. 

Kedy siahnuť po peruánskej mace pri výberu doplnku stravy?

  • Únava
  • Neplodnosť
  • Príznaky menopauzy
  • Ženská frigidita
  • Mužská impotencia

V skutočnosti je maca považovaná za prírodnú viagru, pretože zvyšuje hladinu testosterónu, normalizuje steroídne hormóny a stimuluje libido. Taktiež minimalizuje príznaky menopauzy a zabraňuje menštruačným kŕčom.

Experimenty vykonané v západných laboratóriách potvrdili, že maca má omladzujúci účinok na reprodukčný systém u mužov aj žien. V skutočnosti zvyšuje mužskú plodnosť, pretože pôsobí na zrenie a počet spermií, zlepšuje motilitu a schopnosť oplodniť vajíčko.

Maca zvyšuje hladinu kyslíku v krvi, čo má za následok zvýšenú vitalitu a odolnosť. Ako adaptogén reguluje endokrinný systém tým, že pomáha vyrovnávať sa s duševným a fyzickým stresom. A navyše zlepšuje funkciu neurotransmiterov.

Maca je skvelým doplnkom stravy pre zdravie u oboch pohlaví. Dokáže stimulovať hormóny a zaistiť hormonálnu rovnováhu, čím ovplyvňuje tiež kvalitu a zdravie pleti. Pokiaľ vás teda trápi akné, môže pomôcť vyriešiť aj tento problém. Pokiaľ má však problematická pleť vo vašom prípade súvislosť s nerovnováhou hormónov v tele.

Druhy macy peruánskej

Maca peruánska rastie v rôznych odrodách, ktoré sa líšia farbou šupky buľvy. Druhy macy majú farbu bielu, žltú, žlto-bielu, ružovú, červenú, fialovú, šedú a čiernu. Ich farba určuje vlastnosti a samotné účinky macy.

  • Jedna z najobľúbenejších mac je žltá maca, tá je vyhľadávaná pre svoju príjemnú sladkastú chuť. Pomáha pri neplodnosti, posilnení imunity, hormonálnej rovnováhe.
  • Typ červenej macy má blahodarné účinky na kosti, prostatu a podobne ako ostatné macy dodáva energiu a vitalitu.
  • Najsilneší ekotyp koreňa je maca negra (čierna maca). Tento druh koreňa macy je najsilneším antioxidantom, ktorý má veľký vplyv na vitalitu, dobrý spánok alebo odbúranie stresu. Zaisťuje psychickú odolnosť, pomáha pri hormonálnej nerovnováhe a posilňuje aj pamäť.
  • Neviete, aký druh zvoliť? Vyskúšajte našu novinku. Doplnok stravy Maca 3v1 forte (Lepidium Meyenii) je spojenie 3 odrôd macy peruánskej – macy žltej, červenej a čiernej.

Ako ovplyvňuje maca organizmus ženy v menopauze?

Štúdia ukázala, že maca celkovo môže pomôcť znížiť úzkosť a depresiu u postmenopauzálnych žien. Pre účely tejto štúdie bolo oslovených 14 žien po menopauze. Ženy užívali 3,5 g práškovej macy šesť týždňov, potom počas šiestich týždňov placebo. Štúdia ukázala, že užívanie macy prispieva k znižovaniu úzkosti a depresie, rovnako ako k zlepšeniu sexuálnych funkcií.

Prínosy užívania koreňa macy sú:

  • Hormonálna rovnováha
  • Zvýšená energia, vitalita a odolnosť
  • Posilnenie pamäti
  • Stimulátor plodnosti a zvýšenie libida

Odporúčané dávkovanie macy

Dávkovanie sa môže pohybovať od 500 do 2000 mg denne. Avšak po dlhý čas neprekračujte 500 mg denne. Rovnako ako u mnohých bylín alebo doplnkov stravy odporúčame po mesačnom užívaní týždennú pauzu. Táto bylina je dostupná ako prášok, vo forme kapslí alebo môže byť tiež predávaná ako extrakt, ktorého sila sa môže líšiť. Veľa doplnkov má extrakt 4:1.

Prášok Macy môžeme pridať (1 čajová lyžička) do müsli, mliečneho koktejlu, pudingu, koláčov, jogurtu alebo šalátov.

Gelatinizovaná maca

Vyhľadávaná je tzv. gelatinizovaná maca. Jedná sa o pojem odvodený  od spôsobu spracovania tejto rastliny, kedy sa odstráni škrob, ktorý je horšie stráviteľný. Vďaka špeciálnemu typu spracovania zostane zachované maximálne množstvo účinných a výživných látok. Na záver sa koreň usuší a zomelie. Takto spracovaná maca sa dobre rozpúšťa a je pre telo lepšie stráviteľná.

Maca je prirodzene bohatá na minerály – vápnik, železo, horčík, selén, obsahuje 10% ušľachtilých bielkovín a 7 esenciálnych aminokyselín. Je bohatá na vitamíny – C, B1, B2, B3, B6, B12, E. Je zdrojom nevyhnutných vitamínov a minerálov a taktiež je bohatá na fytosteroly – rastlinné steroly schopné odbúravať zlý cholesterol.