Využite akciu na top sadu za 39,99 euro.

ARGANOVÝ A OPUNCIOVÝ OLEJ – VIETE, AKO POUŽÍVAŤ PRÍRODNÉ OLEJE?

Máme pre vás tipy, ako správne ošetriť pleť arganovým alebo opunciovým olejom.

S pribúdajúcimi rokmi sa znižuje schopnosť pleti udržať hydratáciu. Našťastie existuje arganový a opunciový olej, ktoré sú skutočným požehnaním pre pokožku tela, pleť aj vlasy. Nahradia nám teda pleťový krém alebo poslúžia ako vlasový zábal. Medzi takými prírodnými prípravkami vynikajú arganové a opunciové oleje. Oba oleje sú vhodné na všetky typy pleti.

Marocký arganový olej a jeho blahodarné účinky

Arganový olej je považovaný za elixír mladosti. Je bohatý na vitamín E, ferulové kyseliny, steroly a polyfenoly, skvalén, karotenoidy, kyselinu linoleovú, omega 3 a 6 mastné kyseliny a esenciálne mastné kyseliny, ktoré blokujú voľné radikály a podporujú tvorbu kolagénových vlákien. Tak udržiavajú pokožku mladú a hydratovanú.

K čomu je arganový olej dobrý?

  • V prvom rade arganový olej vyživuje a hydratuje pokožku. Necháva ju hladkú a zamatovo hebkú, bez toho, aby ju zaťažoval. Má prekvapivo silné účinky spomaľujúce starnutie, lebo blokuje voľné radikály, ktoré sú hlavným nepriateľom bunkových štruktúr a príčinou starnutia pleti. Arganový olej pôsobí na dva základné proteíny, ktoré sú súčasťou pojivového tkanivá: elastín a kolagén. Dá sa preto očakávať, že vaša pleť bude pri pravidelnom používaní elastickejšia a tonická.
  • Do istej miery ochraňuje pleť pred invazívnymi atmosférickými vplyvmi – najmä pred ultrafialovým žiarením a smogom.
  • Vyživuje a posilňuje vlasové vlákno, preto je arganový olej vhodný v starostlivosti o vlasy. Pri aplikácii na pokožku hlavy predchádza tvorbe lupov.
  • Pozitívne argan pôsobí na nechtové lôžko. Posilňuje nechty a tie sa potom neštiepia a dostávajú prirodzený lesk.
  • Nie len počas tehotenstva je vhodný ako prevencia vzniku strií.

Z čoho sa vyrába arganový olej?

Arganový olej pochádza z orechu stromu, ktorý prospieva len v Maroku: Argania Spinosa, čiže Argania tŕnistá. Tento strom vyrastá do výšky 8 až 10 metrov a dožíva sa aj 200 rokov. Je charakteristický svojimi ostnatými konármi, ktoré sú bohato ovešané orechmi pripomínajúce oválne bobule. Tieto najprv zelené bobule pri dozrievaniu dostávajú žltohnedú farbu. To je ten pravý moment pre zber úrody. So zberom sa začína v júni a v septembri je pozbierané. Po zbere orechy prechádzajú procesom lisovania, ktorý z nich získava tento hodnotný olej.


Nie všetci vedia, že máme 2 typy arganového oleja – potravinársky a kozmetický olej.

  • Kuchynský arganový olej je charakteristický svojim tmavým sfarbením, ktoré je spôsobené pražením bobúľ pred samotným lisovaním.
  • Nás ale zaujíma kozmetický arganový olej. Má o veľa svetlejšiu farbu než potravinársky, lebo sa lisuje z bobúľ, ktoré sa nepražia.

Ako sa arganový olej používa?

Široké spektrum využitia arganového oleja rozširujú bohaté možnosti spôsobov používania. Poďme sa teda pozrieť, ako ho správne použiť, aby mal skutočne skvelé účinky na pleť, vlasy alebo nechty.

Tvár, krk a dekolt

Ako už bolo povedané, arganový olej hydratuje a vyživuje pleť. Stačí ráno a večer naniesť pár kvapiek čistého oleja na tvár, krk a dekolt, a vmasírovať ho krúživými pohybmi do úplného vstrebania.

Olej odporúčam nanášať na navhlčenú pleť. Olej s vodou vytvoria optimálnu emulziu, ktorá zaručí hydratáciu pleti a zároveň na pleti vytvorí film, ktorý zabráni následnému odparovaniu vody z pokožky. Keď olej na pleť nanesiete bez navlhčenia (zvlášť ak máte suchú pokožku), ochudíte ju o túto možnosť zvlhčenia.

Ak je vaša pleť príliš mastná, alebo pokiaľ na vašej pleti olej pôsobí skôr nepríjemne, môžete ho primiešať do svojho obľúbeného denného či nočného krému.

Vlasy

Arganový olej je ozajstný balzám na rozštiepené a suché končeky. Stačí naniesť pár kvapiek oleja na suché vlasy alebo na mokré vlasy po umytí pred ich vysúšaním. Ochránite tak vlasy pred poškodením horúcim vzduchom a žehličkou. Než arganový olej na (mokré či suché) vlasy nanesiete, najskôr ho rozotrite v dlaniach, aby sa zohrial. Po nanesení oleja rozčešte vlasy hrebeňom takým spôsobom, aby bolo zaistené jeho dobré vstrebanie.

Arganovým olejom môžete taktiež mierne premasírovať pokožku pod vlasmi. Navlhčite si ruky a jemnými ťahmi vmasírujte pár kvapiek arganového oleja. Oslabíte tak tvorbu lupín a vaša pokožka sa prekrví a vyživí. Na pokožku vlasatej časti hlavy sa často zabúda a vlasy potom padajú a strácajú vitalitu.

Masáže arganovým olejom

Arganový olej sa používa taktiež pri relaxačných masážach. Nenasýtené mastné kyseliny znižujú bolestivosť a stuhnutosť svalov a kĺbov. Dôležitá je však voľba kompetentnej masérky či maséra.

Nechty

Existuje viac spôsobov ošetrenia nechtov arganovým olejom. Môžeme ho naniesť priamo na nechtové lôžko vatovým tampónkom, alebo nakvapkať pár kvapiek do teplého vodného kúpeľa, ktorý poskytne zmäkčujúcu či vyživujúcu kôru pred manikúrou. Do takto pripraveného vodného kúpeľa môžeme pridať pár kvapiek citrónu.

Arganový olej po kúpeli

Kvôli zvláčneniu pokožky tela je najlepšie naniesť arganový olej po kúpeli ešte na vlhkú pokožku, kedy sú póry čisté a otvorené. Dostatočné množstvo oleja rozotrieme na vlhkú pokožku a jemnými ťahmi vmasírujeme do kože. Zabalíme sa do froté županu a necháme olej vstrebať. Táto metóda je veľmi vhodná pre toho, kto má pokožku suchú a dehydrovanú.

Ak nemáte pokožku extrémne vysušenú, môžete arganový olej zamiešať do vášho obľúbeného telového krému. Odporúčam krém, ktorý neobsahuje silikóny, parafíny ani iné deriváty ropy. Arganový olej je veľmi vhodný pre ženy v tehotenstve. Pomáha predchádzať tvorbe strií a vďaka svojmu úplne prírodnému zloženiu neohrozuje zdravie matky ani dieťaťa.

Arganový a opunciový olej z naše ponuky:

Pre naše zákazníčky máme arganový olej ETANI, ktorý patrí medzi vysoko kvalitné oleje. Môžete ho využívať v komplexnej starostlivosti o vaše telo. Produkty tohto výrobcu si získali široké medzinárodné uznanie. K ich výrobe sa používa výlučne etický, 100% autentický, čistý a organický arganový olej.

Opunciový olej

Výnimočný olej, ktorý vďaka vysokému obsahu vitamínu E a kyseliny linolovej predbehne aj arganový olej. Tým je práve opunciový olej, ktorý je známy tiež ako kaktusový alebo nopálový. Vďaka svojmu zloženiu je prefektným bojovníkom proti starnutiu pleti. Opunciový olej je teda novým priekopníkom anti-aging ošetrenia. 

Opunciový olej obsahuje betalainy (účinné antioxidanty nachádzajúce sa napríklad aj v repe), aktívne minerály a aminokyseliny. Opunciový olej chráni pred voľnými radikálmi, stimuluje rast nových buniek a upokojuje zápaly. Tento olej je vhodný najmä pre osoby, ktoré majú s užívaním väčšiny kozmetických olejov problémy, pretože sa ľahko vstrebáva a preniká pod povrch pokožky.

Tento antioxidačný olej najvyššej akosti je 100% čistým extraktom zo semien plodov opuncie. Olej z týchto olejnatých semien indického figovníka je veľmi prospešný pre všetky typy pleti a vykazuje mimoriadne účinky na kožu traumatizovanú intenzívnym slnečným žiarením.

Má regeneračné a spevňujúce účinky. Napomáha spomaliť proces starnutia pokožky a zabraňuje tvorbe vrások. Vďaka vysokému obsahu vitamínu E vykazuje výrazné antioxidačné účinky a chráni pred voľnými radikálmi. Tento vzácny olej preniká do hlbokých vrstiev pokožky a nemastí povrch. Môže byť použitý ako antioxidačné sérum pred nanesením krému.

Je schopný spomaliť starnutie pokožky a pôsobí blahodarne na vrásky a ďalšie známky starnutia. Pri pravidelnom používaní môžete zabrániť tvorbe kožných škvŕn. Chráni pred poškodením v dôsledku pôsobenia slnečného žiarenia.

Opunciový olej prospieva zrelej pleti a dá sa s úspechom použiť napríklad aj na pupienky, a to vďaka jeho hojivej, antiseptickej, protizápalovej a maz regulujúcej schopnosti. Je to tiež skutočný liek na celulitídu.

Viac o vzniku a histórii opunciového oleja

Ide o extrakt zo semien kaktusu Opuntia Ficus, čo je šťavnatá rastlina rozšírená najmä v oblasti Stredozemného mora. Aztékovia ho považovali za posvätnú rastlinu. Pestovali ju, aby mohli extrahovať karmín z chrobáčikov, ktorí dodnes kolonizujú jej listy. Tento kaktus je známy už po stáročia aj marockým ženám, ktoré ho používajú na čistenie pokožky a navrátenie lesku svojim vlasom.

Ako si vybrať? Arganový alebo opunciový olej?

Arganový olej je vhodný v komplexnej starostlivosti o telo, pleť, vlasy aj nechty. Odporúčam ho pre suchšiu pleť, tiež vám pomôže v urýchlení hojenia jaziev alebo poranenia.

Opunciový olej odporúčam pokiaľ je vaša pleť mastnejšia a trpíte na akné. Je to silný bojovník proti vráskam a pigmentovým škvrnám. Opunciový olej je vhodný na ošetrenie pleti v okolí očí a pre celkové zlepšenie štruktúry pleti.

Osobne vám arganový a opunciový olej veľmi odporúčam – sú to skvelé prírodné produkty!