Využite akciu na ETANI pleťové séra za 23,99€

MUŽSKÁ PLEŤ SI ŽIADA SPRÁVNU STAROSTLIVOSŤ. AKO SA O ŇU STARAŤ, ABY PODPORILA VAŠE CHARIZMA?

Áno, aj muži chcú vyzerať mladistvo a sviežo. Kľúčom je pestovaná mužská pleť. Viete, ako ju získať?

Zažité stereotypy, že pleťové krémy patria len do dámskeho nočného stolíka či toaletnej taštičky, už dávno neplatia. Dnešní moderní muži sa o seba tiež radi starajú a mnohý z nich sa pri starostlivosti o svoj vzhľad už neuspokoja len s obyčajným mydlom a vodou. Dokonca si aj občas s chuťou doprajú nejakú rozmaznávaciu procedúru, bez toho, aby im to akokoľvek ubralo na mužnosti. Väčšine mužov (rovnako ako ženám) záleží na tom, aký urobia dojem. Chcú sa páčiť, zakladajú si na pestovanom vzhľade a túžia podporiť svoj osobitný šarm. To ale nie je zadarmo a je potreba pre to urobiť aj niečo navyše.

Nie je pleť ako pleť

Hoci sú dôvody starostlivosti o pleť u mužov aj žien podobné, cesta k dokonalej pokožke je u nich trochu rozdielna. Problémy s citlivou pleťou, akné, pigmentové škvrny alebo prejavy starnutia nie sú len výsadou žien. Aj páni sa s týmito drobnými nedostatkami pleti stretávajú, avšak cesta k ich vyriešeniu je úplne iná, než u žien. Prečo? Mužská pleť má úplne inú charakteristiku a štruktúru, než ta ženská, a potrebuje teda aj špeciálnu starostlivosť. Dámy by sa teda nemali obávať, že by im partner tajne chodil na ich obľúbený luxusný nočný krém. Odlišností medzi mužskou a ženskou pleťou, vďaka ktorej vyžaduje rozdielnu starostlivosť, je hneď niekoľko. Viete, ktoré to sú?

Čo robí mužskú pleť jedinečnou?

Mužský pohlavný hormón testosterón. Vedeli ste, že okrem vplyvu na plodnosť, rast fúzov, tvorbu svalovej hmoty či silu kostí hrá testosterón tiež zásadnú úlohu v kvalite a kondícii mužskej pleti? K najzásadnejším rozdielom medzi dámskou a pánskou pleťou potom patrí najmä štruktúra pokožky. Mužská pleť je až o 20% silnejšia, než ta ženská a tiež je o veľa bohatšia na kolagénové vlákna, vďaka čomu je o veľa pevnejšia a odolnejšia. Veľký rozdiel by sme našli aj v pružnosti a elasticite. Práve vďaka kolagénu, ktorý je zásadný pre hydratáciu a udržanie vody v pokožke, má mužská pleť o niečo menšie sklony k tvorbe vrások. Keď prihliadneme ešte k zaťažovaniu pleti častým holením, dostaneme zoznam tých najväčších odlišností medzi ženskou a mužskou pleťou. Práve tie robia mužskú pokožku jedinečnou a sú zásadným argumentom pre to, aby sa páni zamerali na správnu starostlivosť o mužskú pleť. 

  1. Mužská pleť vyžaduje pravidelné čistenie

Dôkladné a pravidelné čistenie pleti je naprostý základ. Nezáleží na tom, či trávite väčšinu dňa za stolom v kancelárii alebo tvrdo pracujete treba na stavbe. Vaša pleť je po celý deň vystavená mnohým vonkajším vplyvom, ktoré sa na ňu pri nedostatočnom čisteniu pleti rýchlo prejavia. Prach a iné nečistoty z ovzdušia je skrátka potreba z pokožky pravidelne odstraňovať. Ak vás napadlo, že mydlo a voda vám k tomu budú skvelými pomocníkmi, tak na to radšej rýchlo zabudnite. Mydlom si vďaka obsahu tukov, olej a mastných kyselín spôsobíte tak akurát zanesenie a upchatie porov, čo vedie k ďalším nepríjemným prejavom. Najlepšie, čo môžete pre svoju pleť urobiť, je začať ráno očistným rituálom za pomoci ETANI odličovaciu penu. Čistenie pleti vám nezaberie viac ako dve minútky a keď ho navyše svedomito zopakujete aj každý večer či po každom cvičeniu, spoľahlivo sa vyhnete tvorbe čiernych bodiek, upchatiu porov a nepríjemnému zarastaniu chĺpkov.

  1. Dajte pleti vlahu a výživu

Každá pokožka má skôr či neskôr sklony k šupinateniu a vysúšaniu. Ako je teda zrejmé, aj mužská pleť potrebuje dostatočnú hydratáciu. Po opláchnutí čistiaceho gélu teda nastáva ten správny čas na aplikáciu denného krému, emulzie alebo balzamu, ktorý sa postará o hydratáciu pokožky aj o posilnenie jej ochrannej vrstvy. Kvalitný denný krém s prírodným zložením je pre mužskú pleť navyše zdrojom vitamínov a minerálov, čím jej dodá aj potrebné živiny. Pre pánov, ktorí nechcú nechať nič náhode a nespoliehajú sa len na prívetivú genetickú výbavu, je vhodná starostlivosť o mužskú pleť v podobe nočného krému, ktorého hlavnou úlohou je dopriať pokožke odpočinok a podporiť jej regeneráciu po náročnom dni.

  1. Nezabúdajte na správne holenie

Žiadneho muža nepoteší, keď na neho po rannom holení pozerá zo zrkadla jeho zamračené dvojča s opuchnutou, začervenanou a podráždenou pokožkou. Niektorým mužom s citlivou pokožkou pomôže holenie s viacbritou žiletkou spôsobovať nepríjemné podráždenie. Prečo? Jednorazové holítka alebo pánske holiace strojčeky s vymeniteľnými čepieľkami pôsobia veľmi blízko pokožky a môžu narušovať jej ochrannú vrstvu či dokonca vlasové folikuly fúzov, čo sa na pleti často prejavuje v podobe podráždenia či odrenín. V takom prípade sú vhodnejšie elektrické zastrihovače, ktoré sú k pokožke o veľa šetrnejšie. Pre ľahšie oholenie a zmiernenie podráždenia je vhodné pleť dostatočne zvlhčiť a fúzy zmäkčiť. K tomu je vhodná voda, ale aj špeciálne holiace peny či gély. Aplikácia regeneračného upokojujúceho mlieka či vody po holení by potom malo byť naprostou samozrejmosťou.

  1. Doprajte si občas peeling

Rovnako ako každodenné čistenie je aj pravidelné odtsránanie odumretých kožných buniek pre celkovú kondíciu pokožky úplne zásadné. Žiaden muž by sa preto nemal hanbiť si aspoň dvakrát do týždňa dopriať kvalitný peeling. Ten totiž čistenie pokožky povyšuje do úplne inej úrovne. Hlboké a zanesené póry neveštia nič dobrého, a práve peeling je ideálny pre hĺbkovú očistu pleti. Kvalitné peelingy s drobnými mikro časticami, ktorými môžu byť napríklad zrniečka šípok, vinnej révy a podobne docielite nie len dokonalo čistú pleť, ale tiež podporíte jej elasticitu, prekrvenie a navyše zabránite nepríjemnému zarastaniu fúzov do pokožky.

  1. Nezabúdajte na ochranu

Okrem prachu, smogu a nečistôt je jedným z najväčších nepriateľov pleti tiež slnko. Pokožka, ktorá je často vystavená slnečnému žiareniu bez ochrany, je o veľa citlivejšia, náchylnejšia na vznik vrások, pigmentových škvŕn a strate pružnosti. Nezabúdajte preto na krémy s ochranným faktorom, ktoré všetky nežiadúce účinky slnečného žiarenia na pokožku minimalizujú.

 

ZDROJ:

Easy Skin Care Tips for Guys (onhealth.com)

7 Simple Skincare Tips for Men - Southeastern Dermatology (drdoppelt.com)

Skin care tips for men (aad.org)