Využite akciu na ETANI pleťové séra za 23,99€

JE PRÍRODNÁ KOZMETIKA SPRÁVNA VOĽBA PRE VAŠU PLEŤ?

Prírodná kozmetika patrí v dnešnej dobe k tým navyhľadávanejším. Prečo jej dať prednosť pred chémiou?

Keď sa občas pozrieme okolo seba, neunikne nám, ako sa súčasný svet postupne začína vracať do minulých rokov, kedy naši predkovia žili v súlade s prírodou. V tej dobe neexistovala žiadna chémia, skrátka len zelená a voňavá príroda, ktorá v sebe ukrývala poklady, ktoré pomáhali s podporou celkového zdravia aj špirituálnou ochranou proti všetkému zlému. Bola to v podstate najčistšia forma bio života, ktorú teraz vnímame ako veľký trend. Je to však trend, ktorý bol skôr naprostou samozrejmosťou, a to nie len z hľadiska liečby, aromaterapie, ale aj kozmetiky.

Príroda okolo nás nie je len tak, hoci ju občas vnímame len ako rozptýlenie a únik od premodernizovaného sveta. Stále, aj keď je v určitých chvíľach oslabená, nám dokáže pomáhať a je len na nás, či si k nej nájdeme cestu. Stačí jej len dôverovať, vnímať jej krásy a jedinečnosť, len tak sa nám skutočne odmení.

Prírodná kozmetika versus chemická

Nie je žiadnym tajomstvom, že skôr naši predchodcovia vyrábali rôzne masti a oleje, v ktorých by sme nenašli ani kvapku chémie. Čím ale rýchlejší a intenzívnejší bol pokrok, tým sa postupne začali objavovať zdanlivé vychytávky z chemického sveta (väčšina z nich bola testovaná na zvieratách), ktoré mali blahodarné účinky zlepšovať a podporovať. Po niekoľkých rokoch sa ale objavil rad štúdií, ktoré zistili, že prevažná časť chemických kozmetických prídavkov nám škodí – a to nie len navonok, ale môžu tiež spôsobovať rôzne ochorenia. Od niektorých zložiek sa postupne upustilo, niektoré nájdeme v kozmetických prírpavkoch dodnes.

Oproti tomu prírodná kozmetika môže ublížiť len vtedy, pokiaľ na niektorú zo zložiek máte alergiu. Inak je ale zdrojom mnohých benefitov, ktoré prospievajú vám aj vašej pokožke. V istom ohľade sa dá povedať, že na prostredie prírody je každý z nás zvyknutý už odmalička. Nie je to pre nás (oproti chémii, ktorá doteraz nie je úplné prebádaná) veľkou neznámou, ktorej by sme sa mali nejakým spôsobom báť. Prírodná kozmetika je neodmysliteľne spojená s radom priaznivých účinkov a to zvlášť, pokiaľ do nej nejakých spôsobom nezasiahla moderná doba.

Na obranu chemických zložiek je treba povedať, že niektoré (prospešné) chemické zložky môžu pomáhať, a to tým, že poskytujú kozmetike ochranu proti vzniku mikroorganizmov a plesní, ktoré môžu škodiť nášmu zdraviu. Avšak vôbec najlepšou variantou sú prírodné konzervanty, ktoré udržia kozmetiku nezávadnú aj bez chemického sprievodu.

Ako poznať prírodnú kozmetiku?

Niekedy je ale ťažké vyznať sa vo svete organickej kozmetiky, pričom jasným vodítkom by mal byť minimálne 95% obsah prírodných zložiek (teda čím menej pridaných zložiek neorganického pôvodu, tým lepšie). Nezabudnite preto vždy dôkladne čítať etikety a presné zloženie. Jedine tak môžete do svojich rúk získať prírodný produkt s najčistšou formou prísad organického pôvodu.

Prečo je prírodná kozmetika správnou voľbou?

Teraz sa poďme pozrieť na to, prečo je práve prírodná kozmetika tou pravou voľbou pre vašu pleť.

Kozmetika vám bude príjemne voňať

Chemické zložky pre napodobenie parfumácie sú často spojené so zvláštnym zápachom, ktorý nie je autentický a má skôr plastový nádych. Rozdiel medzi chemickou a prírodnou parfumáciou pocítite už na prvé privoňanie. Prírodná kozmetika obohatená o organické éterické oleje a bylinné extrakty má jemnú, príjemnú a nevtieravú vôňu, ktorá je čistá a zároveň toľko intenzívna. Okrem toho sa taká kozmetika môže pochváliť dlhotrvajúcou vôňou, ktorú len tak žiadna chémia nepredbehne.

Vaša pokožka bude zdravšia

Niektorá chemická kozmetika obsahuje tiež prídavky (umelé farbivá, chemikálie alebo škodlivé konzervanty), ktorých vedľajším účinkom je aj väčšia tendencia k vysušovaniu alebo tiež podráždeniu pokožky. Jedná sa o takzvané paradoxné reakcie. A áno, objaviť ich môžete tiež v hydratačnom kréme, balzamu na pery alebo aj v kondicionéru. Naopak prírodná kozmetika podporuje prirodzenosť ľudskej pokožky, ktorú hydratuje, regeneruje a stimuluje jej funkcie bez vedľajších a paradoxných účinkov. Jednoducho dokáže dopriať vašej pokožke všetko pre to, aby zostala prirodzene krásna a zdravá.

Naštartujte detoxikáciu pokožky

Prírodná kozmetika funguje na pleť aj ako detoxikačná podpora, ktorá dokáže vašu pokožku zbaviť všetkého, čo chemický koktail mohol napáchať. Je to ostatne trochu podobné aj okamihom, kedy si doprajete detoxikačný jedálniček pre očistu celého tela. Občas sa preto môže stať, že po použití prírodnej kozmetiky sa objavia menšie nedostatky (nesmie sa však jednať o prejav alergie!), ktoré sú spôsobené čistením tela od toxínov. Po určitom čase potom spravidla zmiznú všetky problémy s pleťou a vaša pokožka bude mať možnosť žiariť naplno. Prírodnou kozmetikou tiež doplníte všetky potrebné živiny a vitamíny, ktoré vaša pokožka v prípade chemickej starostlivosti postrádala.

 

ZDROJ:

https://www.onegreenplanet.org/lifestyle/benefits-of-organic-and-natural-skincare/

https://hvmag.com/the-benefits-of-using-natural-beauty-products/