Využite akciu na ETANI pleťové séra za 23,99€

DOPRAJTE SVOJEJ POKOŽKE POČAS LETA ZDRAVÉ OPAĽOVANIE

Prečo sú pre nás slnečné paprsky dôležité, čo urobia s pokožkou, a existuje zdravé opaľovanie?

O škodlivosti nadmerného slnenia a nutnosti sa neustále chrániť pred UV žiarením bolo povedané už veľa. Je teda takmer ťažko uveriteľné, že by zámerné vystavovanie sa slnku mohlo byť pre naše zdravie prospešné. Ako to teda s opaľovaním v skutočnosti je a existuje vôbec zdravé opaľovanie?

Je opaľovanie zdravé?

Najmä počas letných mesiacov viac zameriavame svoju pozornosť predovšetkým k ochrane svojej pokožky pred pôsobením UV žiarenia. Zásobíme sa ochrannými krémami, kupujeme do šatníka pokrývky hlavy a vzdušné oblečenie, ktoré má za úlohu chrániť našu kožu pred slnkom, pričom tie najparnejšie dni sa skrývame v tieni stromov alebo slnečníka. Hoci je správna letná starostlivosť o pokožku úplne nevyhnutná, nemali by sme zabúdať, že slnko nie je nepriateľom našej pokožky, naopak, jeho paprsky sú pre náš život nesmierne dôležité. Nie nadarmo jedno známe príslovie hovorí: „Kam nemôže slnko, musí lekár.“ A je nutné podotknúť, že sa v ňom skrýva veľa pravdy. Slnečné paprsky sú totiž pre naše zdravie značným prínosom.

Aké benefity prináša zdravé opaľovanie?

Vystavenie sa v ústrety slnečným paprskom je najlepší spôsob, ako nášmu telu prirodzenou formou pomôcť s tvorbou vitamínu D. Vitamín D je nevyhnutný pre silnú stavbu kostí, činnosť mozgu aj imunitu, lenže dodať ho telu v dostatočnej miere nie je práve ľahká úloha. Z potravín a výživových doplnkov ho získavame len v minimálnom množstve, a preto je slniečko tým správnym a nenahraditeľným pomocníkom, ako svoj organizmus zásobiť vitamínom D. Prečo telo vlastne tento vitamín D potrebuje a ako zdravé opaľovanie ovplyvňuje naše zdravie?

  • Silné a zdravé kosti: Vitamín D podporuje absorpciu vápnika v tele, čím pozitívne ovplyvňuje nie len ich silu a odolnosť, ale tiež pôsobí ako prevencia pred artritídou a osteoporózou.
  • Posilnenie imunity: Pre imunitný systém je vitamín D nenahraditeľný. Pomáha v boji a odolnosti proti bežným chorobám, ale tiež znižuje riziko srdcových ochorení.
  • Kvalitný spánok: Zdravé opaľovanie pomáha regulovaťcirkadianný rytmus, čím telo prirodzene pozná, kedy je čas na odpočinok, čo spôsobuje skvalitnenie spánku, počas ktorého si telo odpočinie a zregeneruje.
  • Lepšie funkcie mozgu: Bolo preukázané, že vitamín D celkovo zlepšuje funkciu aj vývoj mozgu, čo má blahodarný vplyv na sústredenosť a pamäť.
  • Dobrá nálada a menej dperesií: Pôsobenie slnečných paprskov vedie k uvoľňovaniu hormónu serotoninu, ktorý zlepšuje našu náladu, podporuje pocit vyrovnanosti, pokoja a sústredenosti.

Zdravé opaľovanie je teda veľmi prínosné nie len tým, že robí našu pokožku príťažlivo bronzovú, ale predovšetkým svojim vplyvom na našu celkovú kondíciu. Primárne však musíme myslieť na ochranu svojho zdravia aj na ochranu svojej pokožky. Pre dostatok vitamínu D získaného zo slnka nie je nutné stráviť opaľovaním celý deň. Ako z mnohých štúdií a výskumov vyplýva, telu stačí zhruba 15 minút popoludňajšieho slnka trikrát týždne, aby doplnilo dostatočnú hladinu vitamínu D. So slnením to teda nijako nepreháňajte a vždy sa snažte držať zásad zdravého opaľovania.

6 zásad pre zdravé opaľovanie

  1. Stavte na kvalitné opaľovacie krémy

Ochrana pokožky v podobe kvalitného opaľovacieho, najlepšie aj vodeodolného, krému s vysokým ochranným UV faktorom je naprostou nevyhnutnosťou nie len pri cielenom opaľovaní, ale aj počas športovania alebo obyčajnej letnej prechádzky. Výšku ochranného faktoru potom prispôsobte potrebám svojej pokožky, ale tiež tomu, ako dlhý pobyt na slnku plánujete, ako ste náchylní k spáleniu či akú intenzitu slnečné paprsky majú. Oplatí sa tiež sledovať aktuálnu predpoveď UV indexu.

  1. Prispôsobte letnému počasiu svoj šatník

Je prirodzené, že s letnými dňami volíme vzdušnejšie materiály svojho oblečenia, avšak často siahame aj po kratších strihoch, čo nemusí byť práve dobrou voľbou. Pokožka na odhalených ramenách či nohách dlhodobo vystavená priamemu slnku sa počas letných dní ľahko spáli, čo môže viesť až k nevratnému poškodeniu kožných buniek. Pokiaľ sa teda nemôžete vyvarovať pôsobeniu priameho slnka medzi 11 a 14 hodinou, kedy je žiarenie najintenzívnejšie, chráňte svoju pokožku oblečením z ľahkých materiálov, pričom nezabúdajte ani na štýlovú pokrývku hlavy. Skvelým doplnkom sú aj slnečné okuliare s certifikovaným UV filtrom.

  1. Iný kraj, iná ochrana

Pred samotným odjazdom na prázdniny alebo dovolenku je dôležité zistiť čo najviac podrobností o počasí v mieste, kam chcete cestovať. Slnko totiž nerozdáva spravodlivo všade rovnakou mierou. V Egypte je intenzita slnečného žiarenia podstatne rozdielna, než napríklad v Taliansku alebo u starkej na južnom Slovensku. Opaľovacie krémy nezabúdajte pribaliť ani pri ceste na hory, kde spolu s nadmorskou výškou rastie aj sila slnečných paprskov.

  1. Každá pokožka je iná

Pri letnom cestovaní nesmieme zabúdať, že každá pokožka je iná. To, že miestni obyvatelia môžu bez obáv chodiť celé dopoludnie s odhalenými ramenami na slnku, bez toho, aby sa spálili, nezaručuje, že vaša pokožka nebude už po hodinovej prechádzke vonku spálená. Hlavným meradlom odolnosti proti spáleniu je najmä pigment pokožky. Prispôsobte teda ochranu svojim potrebám.

  1. Obnova ochrany

Nech už vám viac vyhovujú vodeodolné krémy s ochranným faktorom alebo treba opaľovacie olejíčky, vždy myslite na to, že je potreba ochrannú vrstvu proti UV žiareniu na svojej pokožke pravidelne obnovovať. A to nie len po každom kúpaní v mori alebo bazéne. Ideálne by sme mali svoju pokožku mazať každé 2 až 3 hodiny.

  1. Nezabúdajte na hydratáciu

Pravidelná hydratácia celého organizmu aj pokožky je nesmierne dôležitá počas celého roka, avšak v lete je potreba o ňu dbať ešte mnohonásobne viac. Predovšetkým po dni strávenom na slnku doprajte svojej pokožke kvalitnú, upokojujúcu a hydratačnú starostlivosť, počas ktorej sa bude môcť dostatočne zregenerovať. ETANI Hydratačné odličovacie pena obsahuje D-pantenol a je teda vhodná k aplikácii po nadmernom slnení. Pena je vhodná ku každodennej starostlivosti o vašu pleť. Maximálne šetrné zloženie je vhodné pre všetky typy pleti, vrátane citlivej a ekzematickej.

 

ZDROJE:

Sunbathing: benefits, dangers and precautions (netdocotor.co.uk)

Opaľovanie: Bezpečnostné opatrenia, výhody a ako byť v bezpečí (healthline.com)

2021 – Opaľovanie: 5 tipov pre zdravé opálenie (gettotext.com)