Produkt mesiaca - Slivkový olej s vanilkou za 14,99 €.

ČO ROBIŤ, KEĎ VÁS ZAČNE TRÁPIŤ HYPERPIGMENTÁCIA?

Hyperpigmentácia je nepríjemný problém, ktorý môže mať celý rad príčin. Ako si s ňou poradiť?

Zvýšená pigmentácia kože je stále častejším problémom, ktorý len máloktorá žena uvíta s nadšením. Hyperpigmentácia sa môže prejaviť v rôznych podobách od malých škvrniek až po rozsiahle mapy, ktoré môžu pokrývať väčšiu časť pokožky. Z akých dôvodov sa škrvnky svetlo hnedej až čiernej farby objavujú na našej pokožke?

Čo je hyperpigmentácia?

Nadmerná pigmentácia kože v podstate značí nadbytok melanínu. Poruchy pigmentácie sú najčastejšie tvorené základnými typmi fyziologických farbív – melanínom a hemoglobínom. Pri hyperpigmentácii produkujú bunky v koži nadmerné množstvo farbiva. Melanín je hnedý a bunky ho produkujú ako reakciu na slnečné žiarenie, zatiaľ, čo hemosiderín je skôr svetlej, hrdzavo hnedej farby a pochádza z hemoglobínu, ktorý obsahuje železo. Zvýšená pigmentácia kože sa prejavuje v podobe malých bodiek, škvrniek či fliačikov, ale aj rozsiahlejších pigmentových máp, ktoré potom predstavujú nemalý estetický problém.

Príčiny nadmernej pigmentácie

  • Slnečné žiarenie – tvorba melanínu je ovplyvnená intenzitou slnečného žiarenia. Pokiaľ chcete docieliť svetlejšieho pigmentu svojej pokožky, je nutné vyhnúť sa opaľovaniu, a to aj v soláriu. Ďalším nevyhnutným krokom je pravidelné používanie krému s vysokým ochranným faktorom.
  • Dedičnosť – aj vrodené dispozície môžu mať na vznik hyperpigmentácie určitý vplyv. Pokiaľ sa vo vašej rodine v minulosti zvýšená pigmentácia objavila, je veľmi pravdepodobné, že sa môže v priebehu rokov prejaviť aj u vás.
  • Protizápalové zhnednutie kože – zmenu sfarbenia kože môžu vyvolať tiež kožné choroby. Medzi časté príčiny hyperpigmentácie patrí napríklad bakteriálna infekcia či akné.
  • Hormonálna nerovnováha – hyperpigmentácia môže byť taktiež následkom hormonálnej nerovnováhy v tele. V tomto prípade je možné zvýšenej pigmentácii čiastočne predísť užívaním kvalitných doplnkov stravy, ktoré svojimi účinkami pozitívne ovplyvňujú hladinu hormónov.

Veľmi šikovným pomocníkom je doplňok stravy MACA NEGRA FORTE s extraktom z rastliny macy horskej, ktorá vám prírodnou cestou pomôže vyrovnať hormonálne hladiny. Okrem toho, že priaznivo pôsobí na stabilizáciu hormónov, dodáva tiež energiu, vitalitu a pôsobí na fyzické a duševní zdraví mužů a žen. 

Prejavy hyperpigmentácie

Rovnako ako má hyperpigmentácia niekoľko rôznych príčin, môže mať aj viac odlišných prejavov. Je všeobecne známe, že slnko dokáže svojim žiarením na našej pokožke vymaľovať roztomilé fliačiky, ktorým už naše babičky hovorievali „pehy krásy“. Existujú však aj ďalšie prejavy hyperpigmentácie, ktoré nemusia byť púhym roztomilým fliačikom, ale môžu predstavovať skutočný problém.

Pehy – ephelides

Pehy sú geneticky podmienené a sklon k ich tvorbe je spravidla vrodený. Pehy bývajú typickým znakom rusovlasých a svetlovlasých ľudí. Ich farba a tvar sa väčšinou za celý život nijako výrazne nezmenia. Pehy sú druh hyperpigmentácie, ktorá sa najčastejšie objavuje na nose, v tvári, pažiach a hornej časti hrudníka.

Solárne lentigo

Tento druh hyperpigmentácie sa prevažne prejavuje na jar a v lete ako reakcia na slnečné žiarenie. Počas zimy väčšinou vybledne alebo úplne zmizne. Objavuje sa prevažne vďaka dedičnosti. Vyskytuje sa najčastejšie na tvári a ramenách.

Melasma (chloasma)

Chloasma je druh hyperpigmentácie, ktorý sa najčastejšie objavuje v tehotenstve, prevažne v oblasti tváre. Sú to ostro ohraničené škvrny hnedej farby, ktoré sa vyskytujú až u 90% tehotných žien. Môžu byť zapríčinené reakciou na kombináciu niektorých liekov a slnečného žiarenia, antikoncepciu alebo nevhodnú kozmetiku.

Protizápalová hyperpigmentácia

Zápalové ochorenia kože môžu spôsobovať zvýšenú tvorbu pigmentu. Akné a jazvy vzniknuté po zahojení hnisavých pastul sú častou príčinou hyperpigmentácie. Aj iné ochorenia (ako napríklad opary a plesňové infekcie) majú za následok nadmernú tvorbu pigmentu.

Nezabúdajte na prevenciu

Prevencia je z hľadiska výskytu hyperpigmentácie veľmi dôležitá. Správny prístup k vaše pokožke vám totiž pomôže predísť nechcenej tvorbe pigmentu. Vašu pokožku potešíte, najmä, keď:

  • budete pri pobytu na slniečku používať kvalitnú ochrannú kozmetiku
  • budete používať čisto prírodnú kozmetiku bez dráždivých zložiek a parfumácie
  • nebudete podceňovať zápalové kožné reakcie
  • budete pravidelne navštevovať dermatológa pre kontrolu vašich znamienok