Využite akciu na ETANI pleťové séra za 23,99€

POSILNENIE IMUNITY S POMOCOU PRÍRODY JE ĽAHŠIE, NEŽ SA ZDÁ

Posilnenie imunity je najmä v jesennom období aktuálnou témou. Akým spôsobom začať?

Obdobie chrípiek a viróz je opäť tu. Spolu s ním potom prichádza aj naša snaha o posilnenie imunity, ktorá býva v pochmúrnych dňoch oslabená a o veľa viac zraniteľná. Naša imunita je to najcennejšie, čo máme. Práve ona tvorí v našom tele dôležitú bariéru, ktorá nám jednak pomáha v ľahšom boji s ochorením a zároveň tiež bráni v preniknutí škodlivých organizmov do tela (chráni pred patogénmi a odstraňuje poškodené bunky). Bez dobrej kondície našej imunity sa v živote skrátka neobídeme. O to viac by sme na ňu mali myslieť a podať jej pomocnú ruku vo chvíli, kedy to najviac potrebuje.

Ako funguje imunita?

Problematika ľudskej imunity je pomerne rozsiahla a do istej miery komplikovaná. Pokiaľ však nahliadneme do princípu funkcie imunitného systému, zistíme, ako je schopnosť nášho tela brániť nás proti škodlivým patogénom úžasná a do detailu premyslená.

Prvou obrannou líniou sú epiteliálne tkanivá (koža a sliznice) a ich výlučky. Spoločnými silami potom bránia v preniknutí škodlivých mikroorganizmov k orgánom nášho tela. Imunitný systém funguje tiež interne, vnútri nášho tela. Akonáhle dôjde k preniknutiu určitého patogénu, spustené chemické signály lákajú obranné bunky (leukocyty) a antimikrobiálne bielkoviny (proteíny) k miestu napadnutia. Následne sa viažu na patogény a snažia sa ich zničiť. Takýto boj imunitného systému zaznamenáme jednoducho tým, že dôjde k vzniku zápalu jeho prejavov v podobe teploty. Posledným krokom nášho ochrancu je obranná línia, ktorá sa v tele spustí súbežne s predchádzajúcou líniou. Jeho snahou je vylúčiť z tela všetky toxíny, nadbytočné bunky aj škodlivé organizmy.

Posilnenie imunity vyžaduje čas a správny prístup

Vo chvíli, kedy jedna z línií nefunguje tak, ako by mala, alebo je vplyvom okolností oslabená, dochádza k nepríjemným problémom, ktoré sa spravidla prejavujú výskytom akútnych aj chronických ochorení rôzneho charakteru. Možností, ako efektívne posilniť svoju imunitu, je celý rad – od otužovania, úpravy životasprávy až po pravidelný prísun vhodných doplnkov stravy či byliniek. Je však dôležité vedieť, že posilnenie imunity nebýva otázkou niekoľkých dní, je to skôr beh na dlhú trať. Čo nám z hľadiska posilnenia imunity pomôže?

Pomoc hľadajme v prírode

Príroda je v mnohých ohľadoch mocná a často dokáže zázraky aj tam, kde si moderná medicína nevie rady. Práve preto by sme jej mali dať šancu a vyskúšať jej účinky. Ktorí prírodní pomocníci vás podporia vtedy, keď potrebujete posilniť svoju imunitu?

Maca peruánska

Koreň z dvojročnej rastliny, ktorá je známa tiež ako žerucha peruánska, je preslávená pozitívnym vplyvom na celý organizmus. Okrem toho, že podporuje ženskú aj mužskú plodnosť, vyrovnáva hormonálne hladiny a tiež posilňuje kondíciu, je úžasná aj pri podpore imunitného systému. Organizmus účinne regeneruje, pôsobí proti únave a pocitom vyčerpania, zásobuje telo energiou a tiež posilňuje činnosť mozgu aj pamäti.

Reishi

Reishi, známa tiež ako lesklokôrka lesklá, je širokospektrálna huba, ktorá posilňuje vitalitu, životnú silu a tiež obranyschopnosť organizmu. Podľa čínskej medicíny prispieva k ničeniu rakovinných buniek a napomáha k lepšiemu znášaniu onkologickej liečby. Lesklokôrka lesklá podstatne stimuluje imunitný systém (najmä makrofágy) a podporuje činnosť buniek, ktoré prirodzene usmrcujú patogény. Posilnenie imunity však nie je to jediné, čo reishi dokáže. Využíva sa totiž aj pri únavových stavoch, podporuje fyzickú aj duševnú kondíciu a spomaľuje proces starnutia.

Zdroje:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Imunita_(biologie)