Rok utiekol ako voda a vianočné sviatky sú za dverami – najkúzelnejšie obdobie roka, sviatky rodinnej pohody, pokoja, radosti a samozrejme sviatočného stola plného dobrôt. Pre väčšinu žien je advent časom príprav, upratovania a pripomienka, že je najvyšší čas pomaly sa pustiť do pečenia vianočného pečiva. K Vianociam sa viac ako k akémukoľvek inému ročnému obdobiu viaže veľa tradícií a obyčajov. Platí to aj pre pečenie vianočného pečiva. V mnohých rodinách sa dedia recepty z ženy na ženu aj po niekoľko generácií. Je však nutné podotknúť, že naše babičky či prababičky si príliš nepotrpeli na zdravú výživu. V dôsledku toho je naša populácia ohrozená obezitou, vysokým krvným tlakom a ďalšími ťažkosťami spôsobenými nezdravým stravovaním. A tak je možno ten správny čas skúsiť vianočné pečenie trochu inak. Ak patríte k moderným ženám, ktoré si chcú udržať zdravý životný štýl aj počas sviatkov alebo máte vo svojom okolí diabetika, isto oceníte naše tipy na vianočné pečenie zo stévie.

Čo je stévia?

Stévia sladka (známa tiež ako stévia cukrová či pod názvom „sladká tráva“) je subtropická, svetlomilná rastlina pôvodom z Južnej a Strednej Ameriky. Dorastá do výšky až jedného metra a už na prvý pohľad zaujme svojimi svetlo zelenými lístkami a drobnými bielymi kvetmi. Ako už jej názov napovedá, má stévia pozoruhodnú sladkú chuť a je veľmi obľúbenou rastlinou nie len v kuchyni ako prísada do dezertov, nápojov a jedál, ale tiež pre svoje liečivé účinky. Vyznačuje sa najvyššou kvalitou stévioglykosidov prírodného pôvodu a svojou všestrannou využiteľnosťou.

Prečo by stévia nemala chýbať vo vašej kuchyni?

Stévia je považovaná za najzdravšie sladidlo, ktoré je nekalorickou náhradou cukru a prírodnou alternatívou umelých sladidiel. Práve pre svoju unikátnu sladkú chuť je stévia pestovaná a zbieraná predovšetkým k účelu výroby prírodného sladidla. Listy stévie obsahujú sladko chutnajúce látky, tzv. stévioglykosidy, ktoré majú približne 300x vyššiu sladivosť ako cukor, preto je pri je používaní treba myslieť na poučenie, že menej je niekedy viac. Oproti cukru nemá stévia žiaden preukázateľný negatívny účinok na ľudské zdravie, neprispieva k tvorbe zubného kazu a taktiež neobsahuje žiadne kalórie. Bolo preukázané, že stévia môže zvyšovať produkciu inzulínu, čím pomáha k znižovaniu prejavov cukrovky a ich metabolických prejavov. Pre svoju nízko kalorickú hodnotu je stévia používaná najčastejšie ako náhradné prírodné sladidlo pre diabetikov, kardiakov, obéznych ľudí a pre osoby trpiace nadmernou kazivosťou zubov. Práve pre tieto pozoruhodné vlastnosti je stévia skvelou alternatívou pri pečení, ak si chcete udržať svoj zdravý životný štýl.

Stéviu sladkú je spravidla možné dostať hneď v niekoľkých rôznych formách. Pre osladenie nápojov môžete využiť Steviola tablety v dávkovači. Pri pečení vianočného pečiva však najviac oceníte sypkú a tekutú variantu. Vybrať si môžeme buď tekuté sladidlo Steviola alebo sypký prášok Steviola, ktorý aj svojou konzistenciou lepšie nahradí cukor.

Sladké maškrtenie bez výčitiek

Okrem bežného využitia (ako zdravú alternatívu iných sladidiel do nápojov) je možné stéviu rozmanito využiť aj pri príprave pokrmov, a obzvlášť potom pri pečení vianočného pečiva, ktoré budete môcť bez obáv ponúknuť deťom, diabetikom aj kamarátkam, ktoré si potrpia na zdravú výživu. Vianoce sú vo väčšine domácností sviatky maškrtenia a ochutnávania všemožných dobrôt. Pokial sa snažíte celý rok držať zdravého životného štýlu, bola by škoda sa ho počas adventu vzdať. Môžete však svojej rodine dať lepšiu, zdravšiu a chutnejšiu alternatívu vianočných dobrôt vďaka pozoruhodnej rastline menom stévia.

Receptov na pečenie zo stévie je všade veľa a možnosti sú takmer neobmedzené. Nemusíte sa preto báť, že by sa tohtoročné Vianoce zaobišli bez vanilkových rožtekov, lineckých koliesok, vianočky či kokosiek. Pripravili sme pre vás tie najlepšie vianočné recepty na pečenie pečiva zo stévie.

Zdravé vanilkové rožteky

Aké by to boli Vianoce bez tradičných vanilkových rožtekov? Ak chcete tohto roku maškrtiť bez výčitiek, skúste vanilkové rožteky podľa nášho zdravého receptu.

Budete potrebovať:

  • 12 kvapiek tekutého sladidla Stévia
  • 50 g vanilkového cukru light na obalenie
  • 210 g bio hladkej múky
  • 110 g bio masla
  • 40 g mletých lieskových bio orieškov
  • 1 žĺtok z bio vajca

Postup prípravy:

Múku zmiešajte s mletými orieškami, potom pridajte zmäknuté, krájané maslo, stéviu a žĺtok. Hnetením spojte ingrediencie v hladké cesto. Potom z neho tvarujte malé rožteky, ktoré dajte piecť asi na 10 minút v stredne vyhriatej rúre – doružova.

 

Vianočné kokosky bez cukru

Naše vianočné kokosky sa od tých klasických líšia predovšetkým tým, že sú úplne bez cukru, avšak napriek tomu sladké, chutné a navyše plné zdravých tukov.

Budete potrebovať:

  • ¼ hrnčeka mandľovej múky
  • ½ hrnčeka strúhaného kokosu
  • stévia v prášku podľa chuti na osladenie
  • 1 lyžica vanilkového extraktu
  • 1 lyžica kokosového oleja
  • 3 bielky

Postup prípravy:

V miske zmiešame mandľovú múku, kokos a stéviu. V kastroliku rozpustíme olej, zmiešame s vanilkou a vylejeme do suchej zmesi. Bielka vyšľaháme do tuha a opatrne ich vmiešame k pripravenému cestu. Ližicou tvoríme malé bochníky na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme v predhriatej rúre na 200°C približne 8 minút. Po zružovení vytiahneme kokosky z rúry a musíme ich nechať schladnúť, kým ich budeme môcť naskladať na tácku či do krabičky.

 

Linecké pečivo pre diabetikov

Linecké zlepované kolieska sú nepostrádateľnou súčasťou Vianoc. Vďaka pečeniu zo stévie si túto vianočú dobortu môžu dopriať aj diabetici.

Budete potrebovať:

  • 200 g hladkej múky (môže byť bio)
  • 50 g sójovej múky
  • 150 g masla
  • 100 g sladidla alebo štvrť lyžičky stévie
  • 2 žĺtky
  • kôra z jedného citróna
  • marmeláda pre diabetikov

Postup prípravy:

Obe múky zmiešame so zmäknutým maslom, sladidlom, žĺtkami a citrónovou kôrou a dôkladne vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme aspoň 3 hodiny v chladničke odpočívať. Ideálne však cez noc. Z uležaného cesta potom váľame na vále placku a vykrajujeme z nej ľubovoľné tvary. Vykrojené pečivo pečieme v rúre na 200°C kým nezozlátne. Vychladnuté pečivo mažeme DIA marmeládou a zlepujeme. Potom ho necháme aspoň týždeň odležať v chlade v krabici.

Nepečené guľky zo stévie

Jednoduché a rýchle kokosové guľky plné zdravých tukov urobia radosť všetkým stravníkom, ktorí k vám tohto roku na Vianoce zavítajú.

Budete potrebovať:

  • 50 g masla
  • 50 g kokosového oleja
  • 50 g mletých mandlí
  • 50 g lúpaných mandlí v celku
  • 70 g mletých vlašských orechov
  • 6 lyžíc kvalitného kakaa (najlepšie holandského)
  • rumovú arómu
  • stévia múčka
  • med
  • 100 g strúhaného kokosu

Postup prípravy:

Všetky ingrediencie (okrem kokosu ktorého pridáme len malé množstvo a zvyšok si necháme na obalenie guličiek) zmiešame v hmotu. Cesto necháme v chladničke trochu zatuhnúť a potom tvarujeme guličky s mandľou vnútri, ktoré následne obaľujeme v strúhanom kokose. Potom už len stačí guličky pekne naaranžovať na tácku.